A-Design Award and Competition

THE AWARD
CATEGORIES
REGISTRATION
SUBMIT YOUR WORK
ENTRY INSTRUCTIONS
TERMS & CONDITIONS
PUBLICATIONS
DATES & FEES
METHODOLOGY
CONTACT
WINNERS
PRESS ROOM
GET INVOLVED
DESIGN PRIZE
DESIGN STORE
 
THE AWARD | JURY | CATEGORIES | REGISTRATION | PRESS | WINNERS | PUBLICATIONS | ENTRY INSTRUCTIONS

Light Design Center Speyer, Germany Lighting Exhibition and Shop by Peter Stasek

Home > Winners > #25404


DESIGN DETAILS
DESIGN NAME:
Light Design Center Speyer, Germany

PRIMARY FUNCTION:
Lighting Exhibition and Shop

INSPIRATION:
For this purpose, nature created a unifying shape as inspiration: the „twister“, a natural phenomenon with invisible forces which make nearly everything float and which, at the same time, cause new aesthetics of spiral sailing.

UNIQUE PROPERTIES / PROJECT DESCRIPTION:
The showroom of the new Light Center Speyer, situated in a factory building, was to be designed as exhibition space, consulting area and meeting place. Here, a frame generating interior design synergy effects was to be created for all latest light trends, technologies and light designs. Its sophisticated structure was to build the backbone of the entire light exhibition, but at the same time was never to overshadow the priority of the lighting objects to be exhibited. For this purpose, nature created a unifying shape as inspiration: the „twister“, a natural phenomenon with invisible forces which make nearly everything float and which, at the same time, cause new aesthetics of spiral sailing. The maelstrom of the twister, a polarizing force, magically draws almost every visitor into the middle of the exhibition and makes them, together with all the high-end light objects, completely forget the existing gravity.

OPERATION / FLOW / INTERACTION:
The organically shaped 3D twister sculpture, which is floating in the air, marks the middle of the showroom together with the reception desk made from rusted steel. Both adapt themselves to the spiral upwards movement of the twister. This movement already begins within the 2D floor covering design. The shear walls which are tangent to the twister are aligned to the organic lines of the twister just as the whole shape of the intermediate ceiling with steel columns and the layout of the sails above the gallery. The mergence of the colour and light concept is another characteristic feature of the interior design of the Light Center Speyer. The entire colour range of the floor coverings, walls, ceilings and the furniture is based on the utilisation of non-colours. Only shades of white, anthracite and gray were applied enabling all colour accents within the showroom to be generated only by the light itself or by the surface design of the light objects.

PROJECT DURATION AND LOCATION:
The project started in February 2011 and finished in November 2011 in Speyer, greater Frankfurt area, Germany.

FITS BEST INTO CATEGORY:
Interior Space and Exhibition Design

PRODUCTION / REALIZATION TECHNOLOGY:
The use of basic materials, not only for the bearing construction but also for the surface design, is characteristic for the entire interior design of the Light Center Speyer. In this matter, only untreated steel, which for the most part remains visible, was used, amongst others, for the supporting structure of the gallery. The floor covering of the showroom was made from polished concrete with colour additives, and the floor covering of the gallery was designed as a visible, untreated wooden ceiling construction. In some predetermined areas, the wall and ceiling coverings made from plaster boards were emphasised by rusted steel plates. The same rusted steel plates make up the reception desk covering as well as an inlay within the floor covering design. For the sails, a camouflage net of the Norwegian Army was used as optical division between the showroom and the gallery.

SPECIFICATIONS / TECHNICAL PROPERTIES:
The total area of the Light Center Speyer is about 300 sqm. It comprises a main exhibition room with a height of almost 6 m and an integrated gallery, an office wing, an entrance hall with reception and conference functions as well as sanitary facilities.

TAGS:
Peter Stasek Architect, Peter Stasek Architekt

RESEARCH ABSTRACT:
MatrixX Architectures by Peter Stasek The architectural concept MatrixX Architectures has been developed by the architect Peter Stasek and represents an innovative concept for architecture projects taking into account organic shapes and natural structures. Next to the progressive materials, the digital fabrication is amongst the most important creative components. An additional element of this concept is the inclusion of AR (augmented reality) in the form of audio and video surrounding concepts as well as holographic projections for visual space and structure expansion. The functional implementation of the projects is marked by an individual building and interior design and substantially contributes to the corporate identity of the company in the form of corporate architecture. The most important clients of MatrixX Architectures by Peter Stasek comprise multinational groups from the fields of new business development, biotechnology and lighting industry, operators of healthcare facilities, shops, shopping malls and others. Another project line is the development of facilities for renewable energies and environmentally friendly waste management. The creative main features of the projects of MatrixX Architectures by Peter Stasek are environmental soundness, steadiness and sustainability. The architectural projects by Peter Stasek have globally been presented on numerous architectural and design platforms and published by international publishing houses.

CHALLENGE:
-

ADDED DATE:
2012-02-29 00:34:50

TEAM MEMBERS (3) :
Peter Stasek Architect, Stefan Möller Light Designer and

IMAGE CREDITS:
Peter Stasek, 2011.

VOTE FOR THIS DESIGN

VOTE FOR THIS ENTRY

CLIENT/STUDIO/BRAND DETAILS
NAME:
Light Center Speyer

PROFILE:
The showroom of the new Light Center Speyer, situated in a factory building, was to be designed as exhibition space, consulting area and meeting place. Here, a frame generating interior design synergy effects was to be created for all latest light trends, technologies and light designs. Its sophisticated structure was to build the backbone of the entire light exhibition, but at the same time was never to overshadow the priority of the lighting objects to be exhibited. For this purpose, nature created a unifying shape as inspiration: the „twister“, a natural phenomenon with invisible forces which make nearly everything float and which, at the same time, cause new aesthetics of spiral sailing. The maelstrom of the twister, a polarizing force, magically draws almost every visitor into the middle of the exhibition and makes them, together with all the high-end light objects, completely forget the existing gravity. The total area of the Light Center Speyer is about 300 sqm. It comprises a main exhibition room with a height of almost 6 m and an integrated gallery, an office wing, an entrance hall with reception and conference functions as well as sanitary facilities.

NOMINATION DETAILS

Light Design Center Speyer, Germany Lighting Exhibition and Shop by Peter Stasek is a Nominee in Interior Space and Exhibition Design Category.

· This project is currently confidential as results have not been announced yet. Images and further details of the project is not available for public yet, please check back later. If you are the owner of this design, please login to view the images.

· Click here to register today inorder to be able to view the profile and other works by Peter Stasek when results are announced.
AWARD DETAILS

Light Design Center Speyer, Germany Lighting Exhibition and Shop by Peter Stasek is Bronze A' Design Award Winner in Interior Space and Exhibition Design Category, 2011 - 2012.



· Press Members: Click here to request a exclusive interview about Light Design Center Speyer, Germany Lighting Exhibition and Shop from Peter Stasek.

· Click here to register inorder to view the profile and other works by Peter Stasek.
SOCIAL
+ Add to Likes / Favorites | Send to My Email | Login to Comment | View Press-Release | Press Kit | Translations
See other A' Design Award and Competition WinnersA' Design Award Presentation Submit Your Designs
 
HOMEPAGE | SITEMAP | JURY | VOTING SYSTEM | EVALUATION CRITERIA | METHODOLOGY | BENEFITS FOR WINNERS | BENEFITS FOR SPONSORS | PRESS-KITS | NEWSLETTER | RESOURCES | DOWNLOADS | DATES | FEES | PAYMENT | WINNERS SERVICES | TRENDS | RANKINGS | DESIGNER PROFILES | SUPPORT | PRIVACY POLICY | PAYMENT METHODS | THE AWARD | JURY | CATEGORIES | REGISTRATION | PRESS | WINNERS | PUBLICATIONS | ENTRY INSTRUCTIONS | DATES & FEES | ELIGIBILITY | DESIGN REPORTS | MUSEUM OF DESIGN | GROUPS | INSTITUTIONS | COMPANIES | WINNER DESIGNS | SOCIAL TOOLS | BENEFITS | SPONSOR AN AWARD | CUSTOM COMPETITIONS | LIST OF COMPETITIONS | SPONSORED COMPETITIONS .
Follow us : Twitter Twitter | Twitter Facebook | Twitter Google+.
Share |